POVIJEST KARTANJA U HRVATA

21,10

POVIJEST KARTANJA U HRVATA

Tijekom dvadesetogodišnjeg istraživanja igara s kartama i kolekcioniranja karata primijetio sam da karte i kartanje, iako udomaćeni, nisu jednoznačni pojmovi. Tako je u Hrvatskom enciklopedijskom rječniku profesora dr. sc.Vladimira Anića, u svesku šest na str. 56., pod natuknicom KARTA navedeno više oblika: zemljopisne, osobne, članske, putne, kino, različite igraće i druge karte.

Opis

I kod igara s igraćim kartama na području Hrvatske postoji nekoliko grupa igara: proricanje, hazard,društvene igre, igre za djecu i mladež, didaktičke, te video igrice s kartama…

Sav taj naučni rad pretočen je u doktorsku disertaciju koja je obranjena 2012. godine na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zgrebu. U ovom radu, radi lakšeg prihvaćanja, koristi pojam KARTE za igraće karte te pojam KARTANJE za igre sa svim oblicima igraćih karata.

Tako sam i ovo djelo nazvao POVIJEST KARTANJA U HRVATA. Želim se zahvaliti prof. dr. sc. Mirku Valentiću koji me je, pročitavši moju knjigu Mala povijest kartanja, uputio na znanstveno istraživanje tog kulturnog fenomena našeg naroda. Veliku zahvalu želim uputiti na znanstveno istraživanje tog kulturnog fenomena našeg naroda. Veliku zahvalu želim uputiti i mentoru prof. dr. sc. Miji Koradi s Hrvatskih studija na sevsrdnoj pomoći koja mije bila potrebama pri obradi te materije.

Najviše hvala mojoj supruzi Ani koja me je umnogome podržavala te bila prevoditeljica raznih tekstova s nekoliko jezika. Moram spomenuti da mi je jedan od najvećih poznatih proizvođača igraćih karata Piatnik čestitao na jedinstvenom znanstvenom radu i izrazio želju za otkupom dijela moje kolekcije za potrebe Austrijskog muzeja igraćih karata, što je veliko priznanje meni i mom sveukupnom radu.

Narudžbenica: POVIJEST KARTANJA U HRVATA

Ukoliko trebate dodatne informacije o proizvodu, ispunite formular. Odgovorit ćemo vam u što kraćem roku.

    Polja označena zvijezdicom (*) su obavezna.